Att bo i musteriet

”MER ÄN EN LÄGENHET – ETT BOENDE”

Hämta information om föreningen: Att bo i Musteriet (PDF 4.8 MB)

Att vara medlem i Musteriet är något mycket mer än att bara ha en lägenhet. Det är ett boende med särskilda kvaliteter.

På Reimersholme fanns förr Vin & Sprits tillverkning. I vår förening låg kontor och chefsbostad. I Portikhuset låg personalmatsal och inpasseringskontroll. Husen byggdes om 1983 men brann ned strax innan det var färdigt och byggdes därefter upp efter gamla ritningar. Föreningen består av tre hus:

  • Reimersholmsgatan 3, även kallat Portikhuset. (Valvet kan även ses på etiketten till Reimersholmes Akvavit). Här finns tre lägenheter. Andra delen av huset ägs av Bränneriet AB. Där ligger Hotell Reimersholme.
  • Reimersholmsgatan 11. Utformningen av huset på Reimersholmsgatan 11, med invändiga loftgångar mot ljusgården, skapar en gemenskap och grannsämja utöver det vanliga. Detta vårt största hus rymmer 42 lägenheter och en tandläkarlokal (Reimersholmsgatan 13).
  • Reimersholmsgatan 17 inrymmer två lägenheter.

Terrassen

På plan 2 finns vår fina terrass med grillar, matplats och odlingslotter.

13 Lotterna

Din odlingslott är numrerad med ditt lägenhetsnummer. Om du byter lägenhet så byter du även odlingslott.

Vissa lägenhetsinnehavare upplåter sina odlingslotter till föreningen. Vår trädgårdsgrupp sköter dessa och odlar bland annat kryddor som alla är välkomna att plocka av.

På terrassen finns också uterummet med grill och matplats. Vi har två grillar här – en träkolsgrill och en gasolgrill. Om gasolen tar slut ska det finnas en reserv i Snickarverkstaden. Om du byter gastub ska du se till att den tomma fylls på igen. Du kan själv fylla på gas på en bensinstation och lämna kvittot till någon i styrelsen. Träkol håller du med själv. Självklart gör du rent gillens galler efter dig.

Uterummet är till för alla och bokas normalt inte. Vid större fester kan man anteckna sig på anslagstavlan bredvid tvättstugan för att undvika krockar.

Gräsmattan med uteplats

Bredvid vår gemensamma gräsmatta finns också en uteplats med möbler och grill.

Här finns även en liten sandlåda för våra småttingar.

16

Träfflokalen/Gästrummet/Bastu

På entréplanet finns vår träfflokal/gästrum. Lokalen kan du boka för möten, fester eller för gäster som ligger över. Om du bokar lokalen dag eller kvällstid är kostnaden 100: – per tillfälle, bokar du över natten kostar det 200: -/natt. Du bokar på vår bokningstavla, som sitter på väggen utanför tvättstugan. Nycklarna till lokalen hämtas/lämnas hos Kerstin Rickenberg, lgh 1305, eller Kerstin Olsson, lgh 1202.

 

I träfflokalen finns två hopfällbara sängar och en bäddsoffa med plats för två. Där finns också ett litet kök. Linne får du själv hålla dina gäster med. Alldeles utanför finns toalett och dusch. I ett förråd intill finns bord och stolar för större fester. Naturligtvis städar du lokalen, toaletten och duschen efter dig då du använd den.

Bredvid lokalen finns bastu, och det är där man hittar duscharna (det finns två stycken). Bastun bokas också på bokningstavlan, och städas självklart om man använt den.

Tvättstugan

Intill träfflokalen ligger också tvättstugan med fyra tvättmaskiner, två torktumlare, två torkskåp och lite annan utrustning. Föreskrifter och tidsbokning för tvättstugan finns utanför tvättstugedörren. Eventuella fel i tvättstugan anmäler du till styrelsen.

Tvättstugan får endast användas mellan kl 07.00 och 22.00. Detsamma gäller för tvätt- och diskmaskiner i lägenheterna.

Barnvagnsrum

Till vänster innanför huvudingången finns plats för barnvagnar. (De får enligt brandmyndigheten inte stå i trapphusen.)

Grovsoprum/pappersinsamling

Vi har en sopsug på Reimersholme. Till den är alla Reimersholmes fem bostadsrättsföreningar och Micasas äldreboende anslutna.

Vi delar grovsoprum med ett par grannföreningar. Det ligger med ingång från garageplan, nära ”flask-containern”. Nyckel till grovsoprummet hämtar du på vår granne ”Brf Bränneriets maskinistexpedition, Reimersholmsgatan 37, 1 tr (bredvid Coop Nära). Den expeditionen är öppen klockan 07.00 – 08.00 alla vardagar.

För papper/tidningar finns en grön behållare vid entrén i muren.

En återvinningsstation för glas, metall etc. finns lite högre upp på Reimersholmsgatan.

El och elektronik (brödrostar, klockor, videoapparater etc.) får enligt lag inte lämnas bland grovsoporna, utan ska transporteras till en mottagningsstation. Dessa finns i Östberga, Bromma, Högdalen och Lövsta.

Motionslokal/allrum

I källarplanet (-1 tr) finns ett stort utrymme som bl.a. barnen leker i, men som också kan användas för t.ex. bordtennis, innebandy, dans….. Föreningen har ett bordtennisbord.

Cykelrum

I källarplanet (-2 tr) finns ett låst cykelrum. På samma plan, i utrymmena utanför ”snickarverkstaden” finns ytterligare ett antal cykelställ.

”Snickarverkstaden”

Snickarverkstaden ligger på -2 tr bakom det inre cykelförrådet. I snickarverkstaden finns bl.a. en hyvelbänk och lite verktyg.

Extra källarförråd

Utöver de källarförråd som tillhör varje lägenhet, finns ett antal mindre att hyra. Kostnaden för dessa är f.n. 200-400:-/mån. Om du är intresserad, kontakta ordföranden, som sätter upp dig på väntelistan.

Våra växter

Våra fantastiska inomhusväxter är en gemensam glädje för oss alla. Det är också ett gemensamt ansvar. Växterna sköts av ett företag, som också ersätter dem när de blivit dåliga. Var aktsam om dem!

Kabel-tv och bredband

Com Hem AB är leverantör av kabel-tv och bredbandstjänster.

ÖVRIG FÖRENINGSINFORMATION

Varje år på våren hålls föreningsstämma (som regel i träfflokalen). Stämman väljer styrelse och tar ställning till förvaltning och bokslut samt beslutar bland annat om ansvarsfrihet för styrelsen. På stämman tas också upp motioner från medlemmarna. På stämman har varje lägenhet en röst.

För den löpande verksamheten inom föreningen finns en styrelse med en ordförande, vice ordförande, sekreterare samt ytterligare två ordinarie ledamöter och två suppleanter. Namn och lägenhetsnummer på styrelsens ledamöter finns anslaget på anslagstavlan i huvudentrén, där också protokollen från senaste föreningsstämma finns tillgängligt.

Föreningens ekonomiska förvaltning sköts av HSB Stockholm. Har du frågor till HSB vänder du dig till deras ServiceCenter tel. 010-442 11 00. Där tar man hand om alla ärenden och slussar dem vidare i organisationen om det behövs.

Fastighetsskötare.

Vi använder oss av Energibevakning, tel: 08-647 66 10. Om du beöver hjälp med t.e. snöskottning kan du kontakta dem.

HSB har en hemsida – www.hsb.se. Där finns bra och aktuell information för oss som bor i en bostadsrättsförening.

En viktig tilldragelse i föreningens skötsel är vårens och höstens städdagar, då föreningens medlemmar går man ur huse för att under några timmar gemensamt städa våra lokaler och ansa vår trädgård. Det hela brukar avslutas med varm korv (eller annan lättare föda), öl och kaffe.

 

Vad gör jag om något händer?

Om det inte är något akut ska du kontakta någon av styrelsens ledamöter. Om det är akut, t.ex. översvämning, och du inte får tag i någon ur styrelsen ska du kontakta Securitas Jourmontör, tel.08-657 77 00.

Vid problem med hissen under helger och icke arbetstid kontaktar man Hissgruppen AB, tel. 08-21 33 00. Detta finns också angivet inne i hissen.

Föreningen har givetvis avtal med olika entreprenörer. Om du vill anlita dem för egen räkning, kan du kontakta någon i styrelsen.

Föreningens fastigheter är försäkrade i Brandkontoret.

Parkering på gården

På gårdsplanen utanför huvudentrén och alldeles innanför muren mot gatan finns möjligheter att parkera tillfälligt för i- och urlastning. Dessa platser är inte avsedda för nattparkering.

VEM ANSVARAR FÖR UNDERHÅLLET I LÄGENHETEN?

Grundregeln är att föreningen sköter det yttre underhållet, d.v.s. utsidan på ytterdörren, utsidan på fönster och fasaden, samt ansvarar för att vatten, el och värme tillhandahålls in till lägenheten.

När man är medlem i en bostadsrättsförening, äger man egentligen inte sin lägenhet, man äger en del i föreningen och har rätt att disponera sin lägenhet/andel.

Lägenhetens inre underhåll ansvarar den boende för.

Vad får man göra utan styrelsens tillstånd?

  • -Tapetsera, måla, lägga nya golv (OBS särskilda regler gäller för nya badrumsgolv).
  • -Montera köksfläkt (kolfilter och kåpa fungerar med husets fläktsystem, inget annat).
  • -Ändra gipsväggar

Detta måste du informera styrelsen om innan arbetet påbörjas:

-Renovering av kök och badrum. Det är ditt ansvar att anlita och kontrollera att firman har försäkring som täcker kostnader för eventuella skador som kan uppkomma i samband med renoveringen. Arbetet ska utföras fackmannamässigt.

För dessa förändringar krävs styrelsens tillstånd

  • -Ändra bärande väggar
  • -Ändra ledningar för vatten avlopp och värme
  • -Arbeten som berör ventilationen
  • -Förändra utsidan på lägenhetens dörr

Utför högljudda arbeten, som till exempel borrning och bilning, bara under följande tider:

VARDAGAR                     8.00 – 19.00

LÖRDAG, SÖNDAG       10.00 -17.00.

En del av våra medlemmar är hemma på dagarna. Informera om du misstänker att du kommer att störa!

NÅGRA TIPS OM VÅR NÄRMASTE OMGIVNING

Vad har vår Holme att erbjuda utöver sitt fina läge, badet och grönskan?

Under vår grannfastighet finns ett stort garage, som ägs och förvaltas av brf Bränneriet. Om du är intresserad av garageplats ska du kontakta förvaltaren i Bränneriet, som kan ge dig upplysning om kostnader, eventuell väntetid m.m.

Om ni är en barnfamilj så finns på Holmen både kommunala dagis och ett föräldrakooperativ – Karusellen.

Boservice är en förening, där bl.a. alla bostadsrättsföreningar på ön är medlemmar.

Boservice expedition ligger bredvid Coop Reimersholme och har öppet måndag – torsdag kl. 10.30 – 12.00 samt måndagar och torsdagar kl. 17.00 – 18.30. På expeditionen finns möjlighet att arbeta med dator, kopieringsapparat samt försäljning av bland annat vykort och brevmärken med Reimersholmsmotiv. Där finns också ett stort antal böcker av varierande ålder, kvalitet och inriktning. Dessa säljs för 5 kronor styck!!

Reimersholme har en pensionärsförening, HPR, som arrangerar olika aktiviteter för pensionärerna och även samarbetar med Boservice och står för bemanningen på expeditionen där.

I lokaler under vår terrass bedriver anrika Örnsbergs Kanotklubb sin verksamhet. Under sommarhalvåret har föreningen ”provapå-erbjudanden” för den som vill börja paddla.